ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ-Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ TOYΣ

Ο ΦΟΒΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ,ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΙ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ.

MARTIN LUTHER KING

Κρίσεις πανικού,η μεγάλη εξέγερση μέσα μας!

Ας μιλήσουμε για πανικό!

 Η λέξη πανικός προέρχεται απο τον αρχαίο Έλληνα θεό Πάνα,τραγοπόδαρο,τριχωτό σε όλο του το σώμα,με κέρατα,φίλος της ερημιάς.Μπορείτε να ψάξετε για αυτόν και να δείτε σε εικόνα πόσο άσχημος είναι ο πανικός.

 Πριν ξεκινήσουμε να περιγράφουμε τι είναι η κρίση πανικού και πότε λέμε οτι έχουμε κρίσεις πανικού ειναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την διαδρομή απο την άρχη του μονοπατιού κι οχι να βρεθούμε κάπου στην μέση αυτής της διαδρομής!

 Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο μας βήμα είναι να αναγνωρίσουμε οτι κάτι έχει αλλάξει στην καθημερινότητα μας και σίγουρα οχι ευχάριστα.Κι ενώ έχετε δοκιμάσει μόνοι σας να αλλάξετε τα πάντα,καταλήγετε συνεχώς στο ίδιο αδιέξοδο!

Με βάση αυτήν την δύσκολη καθημερινότητα,αντισταθείτε στον πειρασμό να δώσετε όνομα στην κατάσταση που βιώνετε,δηλαδή να βάλετε ταμπέλα στον ίδιο σας τον εαυτό.

Δηλώνετε οτι έχετε κρίσεις πανικού...Πώς το ξέρετε;Πώς το γνωρίζετε;

Για να γνωρίζει το άτομο οτι βιώνει κρίσεις πανικού οφείλει να επισκεπτεί ειδικό ψυχικής υγείας,εκείνος να του βεβαιώσει οτι η συνθήκη που βρίσκεται ονομάζεται "κρίσεις πανικού" και μαζί να προχωρήσουν παρακάτω ξετυλίγοντας το συγκεκριμένο κουβάρι.

Ένα ακόμη βήμα της διαδρομής είναι η εποχή που ζούμε,η Google εποχή.Κάπου διαβάσατε ότι τα συμπτώματα που έχετε,είναι κοινά με το άρθρο που ψάξατε και βρήκατε στο διαδύκτιο ,εδώ να επισημάνω σαν ξεχωριστή παράκληση, μην ψάχνετε να βρείτε λύσεις σε τόσο σοβαρά ζητήματα μέσα απο το διαδύκτιο.Με προσοχή επιλέγουμε τι διαβάζουμε ,απο ποιον έχει γραφτεί και σας το ζητώ εγώ που ως ειδικός αυτή την στιγμή αρθρογραφώ με σκοπό να δώσω φώς στον όρο - κρίσεις πανικού -.

Έτσι,λοιπόν, κοινή συμπτωματολογία, όσον αφορά, την ψυχική ή σωματική μας υγεία, δεν σημαίνει οτι είμαστε η διάγνωση που μας έδωσε το ευρετήριο της Google.

Όταν η ψυχή υποφέρει, κανένα κείμενο ή επιφανειακή συμβουλή ,δεν είναι αρκετό να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα!Μοιράζομαι μαζί σας την σημασία που έχει να βάλετε στην ζωή σας τα μικρά βήματα.

Όχι μεγάλες αλλαγές,όχι μεγάλες αποφάσεις, η ψυχή σας θα αντιδράσει σε αυτό.

Όταν βρίσκεσαι μέσα σε κινούμενη άμμο έχεις ανάγκη απο μικρά σταθερά βήματα και ένα μεγάλο ζητάω βοήθεια!

Μετά την αρχή της διαδρομής μας, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ,τι βρίσκεται κάτω απο την ομπρέλα, έχω κρίση πανικού!

Λέμε οτι έχουμε κρίση πανικού, όταν σε μια διακριτή χρονική περίοδο λίγων λεπτών υπάρχει, έντονος φόβος που γίνεται τρόμος, συνήθως αιφνιδιάζει το άτομο γιατί συχνά ακούγεται η πρόταση - ΉΡΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ-.Κορυφώνεται μέσα σε 10-15 λεπτά και σίγουρα υπάρχουν τα ακόλουθα συμπτώματα,άλλοτε όλα μαζί ή σίγουρα πέντα απο αυτά.

-Επιτάχυνση καρδιακού παλμού.

-Τρέμουλο.

-Εφίδρωση.

-Άισθημα ασφυξίας.

-Ναυτία.

-Ζάλη/Αίσθημα λιποθυμίας.

-Φόβος θανάτου.

-Φόβος απώλειας ελέγχου {νομίζω οτι θα τρελαθώ.}

-Αποπραγματοποίηση {δηλαδή γύρω μου τα πράγματα δεν είναι αληθινά.}

-Αποπροσωποίηση {αποσπάμαι απο τον εαυτό μου και τον παρατηρώ απέξω.}

Σημαντική αναφορά εδώ, έχουμε ξεκαθαρίσει μετά απο επισκεψή μας σε ιατρό οτι δεν υπάρχει τίποτα παθολογικό πίσω απο αυτά τα συμπτώματα.Τηρούμε με ευλάβεια τις ιατρικές μας εξετάσεις.Η εικόνα της κρίσης πανικού μοιάζει με εγκεφαλικό επεισόδιο, με καρδιάκο επεισόδιο για αυτό και συχνά οδηγεί το άτομο στο νοσοκομείο.

Μετά την κρίση πανικού, το άτομο, αισθάνεται απίστευτη κόπωση και έχει έντονο το φόβο για την έπαναληψη της κατάστασης.

Όπως,όταν υπάρχουν συχνές επαναλήψεις των κρίσεων, οδηγούν το άτομο να αλλάξει συμπεριφορά, ζεί μέσα στο φόβο.

Χάνει κιλά, εχει μόνιμο σφίξιμο στο στομάχι, μένει ξάγρυπνο.

Αποφέυγει δραστηριότητες όπως σωματική άσκηση,σεξουαλική επαφή.

 Μετράει συνεχώς τους σφυγμούς του,την αρτηριακή του πίεση.

Έχει ανάγκη να είναι συνεχώς με ανθρώπους που νιώθει ασφάλεια ώστε αν συμβεί κάτι να τρέξουν για αυτόν.

Κρατά αντικείμενα ,νέρο γιατί νιωθει στεγνό το λαιμό του, κινητό για ειδοποιήσει αν συμβεί το παραμικρό.

Όλα αυτά διαφέρουν απο άνθρωπο σε άνθρωπο,διαφορετικά συμπτώματα για τον καθένα.

Θέλω να ξέρετε οτι όσοι βιώνετε κρίσεις πανικού είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα αλλά και πολύ χρήσιμο.Είναι ο συναγερμός σας, ότι κάτι συμβάινει ,έχετε υπερφορτώσει την ψυχή σας.Οπότε όσο οξύμορο κι αν φαίνεται , μπορούμε να το ονομάσουμε και ευλογία!

Η κρίση πανικού μας οδηγεί στην καρέκλα ενός ειδικού ψυχικής υγείας και μας βάζει στην συνθήκη να ξετυλίξουμε το κουβάρι μας!

Τώρα όσο αφορά το περιβάλλον των ατόμων που βιώνουν κρίσεις πανικού, μην τους λέτε λόγια όπως:

-Δεν έχεις τίποτα, γιατί έχουν!Μην υποτιμάτε αυτό που συμβαίνει εκείνες τις στιγμές γιάτι είναι πολύ σημαντικό!

Μην θυμώνετε μαζί τους,τους πληγώνετε!

Όταν δεν έχουμε βιώσει μια κατάσταση είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μπούμε στα παπούτσια του άλλου και να τον κατανοήσουμε!Γι' αυτό πολύ συχνά τα άτομα αυτά δεν το μοιράζονται , νιώθουν οτι δεν βρίσκουν κατανόηση, το ζουν μοναχικά με φόβο και ντροπή ,μην τυχόν γίνουν ρεζίλι αφού μπορεί να τους συμβεί παντού και συχνά!

Σταθείτε δίπλα τους όπως εκείνοι θέλουν,όπως εκείνοι νώθουν ασφάλεια!

Πάμε να δούμε τις λύσεις που έχουμε, με αργό βηματισμό, χωρίς βιασύνη κι ας είναι τεράστια η ανάγκη μας και το θέλω μας να απαλαγούμε απο το βάρος τους! Μην ξεχνάμε οτι οι κρίσεις πανικού είναι μαζεμένο φορτίο χρόνων που δεν μπορεί απο την μια στιγμή εως την άλλη να φύγει απο πάνω μας!

Το πρώτο σας βήμα είναι να βρείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας όπου η ψυχή σας θα κουμπώσει μαζί του,θα έχετε αλληλεπίδραση και αφήστε τον με πίστη και αλήθεια να περπατήσει δίπλα σας και μάζι με εσάς να μεταμορφώσετε οτι σας βαραίνει!Θέλει αφοσίωση, επένδυση, χρόνο , δεν συμβαίνουν ολα μαγικά και μόνα τους!

Ξεκινήστε να μοιράζεστε με τους ανθρώπους γύρω σας αυτό που σας συμβαίνει, στην αρχή θα είναι άβολο και αμήχανο άλλα όσο μιλάτε γι'αυτό τόσο το αποδυναμώνετε και επίσης θα διαπιστώσετε ότι εκεί εξώ υπάρχει κόσμος που βιώνει το ίδιο με έσας!

Μια τέχνικη για τις κρίσεις ειναι οι αναπνοές,η τεχνική αναπνοών!Η αναπνόη απο την κοιλιά, με το φούσκωμα της κοιλίας κι οχι απο το στόμα.Εξάσκηση χρειάζεται οταν είστε ήρεμοι για να μπορέσετε να την κουμπώσετε την στιγμή της κρίσης!Σαν τις ασκήσεις σεισμού,τις μαθαίνουμε,τις επαναλαμβάνουμε για την στίγμη του συμβάντος!

Σωματική άσκηση, περπάτημα, γαληνεύει το μυαλο, εκτονώνει το σώμα!

Διαλογισμός,αναπνοής,σκέψεων,ήχων,καρδίας,ευγνωμοσύνης.Τα οφέλη του πολλά, με αλλαγή ουσιαστική, απο μέσα προς τα έξω!

Το βασικό όπλο στο φόβο είναι να τον κοιτάξεις κατάματα, με βία διώξτε τις άσχημες εικόνες απο το μυάλο σας, αντικατάσταση τους με εικόνες απο πράγματα που αγαπάτε, σκέψεις που σας συμφέρουν!

Οι κρίσεις πανικού είναι αυτογκόλ, σαμποτάζ  στον ίδιο σας τον εαυτό!Κάντε τις σύμμαχο σας!

Και σίγουρα δεν μπορούν να λυθούν όλα διάβαζοντας τούτο το κείμενο άλλα ίσως ειναι η αφετηρία να δείτε την άλλη όψη  του νομίσματος!Πάντα υπάρχει η άλλη όψη, το φώς που έμεις αφήνουμε να μπει απο τις κλειστές γρύλιες της ψυχής μας!'Ο καθένας μας έχει απίστευτο πλούτο μέσα του, αρκεί να ανοίξουμε τα κλειστά μας  παράθυρα γιατί τα κρατούμενα της ψυχής είναι η μεγαλύτερη αιτία ασθενειών!

Η τροφή της ψυχής είναι οι χαρούμενες στιγμές κι αυτό θέλει συνεχή δουλειά με τον εαυτό μας!

 

 

 

 
 
 
 
 
 


0
Feed

Γράψτε ένα σχόλιο